Домой Экономика Налоговая скидка: понятие, особенности получения

Налоговая скидка: понятие, особенности получения

201
0

Содержание

Для НАДАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ певним категоріям платникам податків уряд України створює норми, правила і закони, які дають право окремим особам отримувати певну вигоду. Так, державна програма України дозволяє компенсувати до 18 відсотків вартості навчання дитини, скориставшись податковою знижкою.
Фахівці визначають податкову знижку, як суму, за рахунок якої зменшується оподатковуваний дохід. Для цього треба подати декларацію до податкової інспекції за місцем проживання.

Строки подання Податкової декларації

Після того, як будуть подані документи в податкову інспекцію, держава протягом двох місяців виплатить компенсацію. Декларацію треба подати до кінця року, наступного за звітним роком. Наприклад, якщо розглядається звітний рік 2020, то термін для подання декларації буде до кінця 2021 року.

Хто може оформити податкову знижку

Подати документи на отримання податкової знижки може студент (в тому випадку, якщо він має офіційний заробіток і виплачує податки з цього доходу). Крім того, оформити податкову знижку можуть його найближчі родичі або члени сім’ї – мати або батько, дружина, чоловік.
Фахівці радять оформленням податкової знижки зайнятися тому представнику студента, хто має найбільший заробіток. Відповідно, і податки від найбільшої суми будуть більші, в порівнянні з податками інших працюючих членів сім’ї.

ЧИТАТЬ ТАКЖЕ:  Пять вопросов о годовом тарифе на газ

Який розмір податкової знижки

В якості соціальної виплати розглядається податкова знижка в розмірі 18% від вартості навчання. Коли фахівці розглядають питання про розмір відшкодування, то виходять з тих витрат, які фактично були зроблені в звітному періоді:

  1. Зміни до Податкового кодексу внесені в 2018-му році, тому компенсацію витрат за 2018 рік можна отримати за період після 28 липня 2018 року. За ті витрати, які були виконані в 2019-му році, отримати компенсацію можна в 2020 році (тобто, в тому ж році, коли податкові знижки були оформлені).
  2. Коли мова йде про компенсацію витрат, понесених за весь рік, то подати документи в податкову інспекцію можна з 1 січня до 31 грудня наступного року (тобто, роком пізніше). Виплата коштів буде проведена в цьому ж році.